Mesto vďaka eurofondom úspešne ukončilo 1. etapu rekonštrukcie PKO

15.04.2010 Prešov

Prešov 15. apríla (TASR) – Mesto Prešov úspešne implementovalo projekt Obnova historického kultúrno-spoločenského centra Čierny orol, na ktorý získalo grant vo výške 625. 029 eur z Nórskeho finančného mechanizmu (NFM), ...
Riaditeľ Parku kultúry a oddychu – Čierny orol (PKO) Emil Chlapeček dnes na stretnutí so zástupcami médií informoval, že projekt rozbehli začiatkom roka 2008 a jeho realizácia sa definitívne skončila potvrdením záverečnej správy v marci tohto roka. Vďaka európskym zdrojom teda mesto Prešov ukončilo rozsiahlu prvú etapu rekonštrukcie tohto historického objektu, ktorá si vyžiadala spolu 2,08 milióna eur.
Finančné prostriedky z NFM boli použité na opravy múrov a stien, priehradových trámov, obnovu zastrešenia, výmenu vonkajších okien a dverí, výstavbu novej kotolne a modernizáciu tepelných rozvodov. Peniaze z mestského rozpočtu a z vlastných zdrojov PKO vo výške 1,46 milióna eur investovali do ďalších stavebných úprav, elektroinštalácie, vzduchotechniky, rozvodov plynu, merania a regulácie. Okrem prác súvisiacich so znížením energetickej náročnosti budovy inštalovali elektronickú požiarnu signalizáciu a modernizovali javiskovú techniku.
Štefan Pončák zo spoločnosti ROPO SK Prešov, ktorá bola dodávateľom stavebných prác, konštatoval, že išlo o náročnú rekonštrukciu a práce sa vykonávali pod prísnym dohľadom pamiatkarov.
Primátor Pavel Hagyari dnes pre TASR uviedol, že budova PKO na Hlavnej ulici patrí k najvýznamnejším kultúrnym pamiatkam v meste, ktorá je neodmysliteľne spätá s historickým i kultúrnym dianím v Prešove. Podľa neho sa v rámci prvej etapy urobili všetky dôležité práce, aby sa zabránilo devastácii objektu.
\"My teraz hľadáme spôsob, ako vyriešiť interiér, najmä tie fresky, ktoré sú historicky významné a cenné. V prípade, že budú európske fondy, tak projekt je v zásade pripravený. V prípade že nie, tak budeme musieť v priebehu dvoch až troch rokov hľadať vnútorné zdroje na rekonštrukciu tohto areálu, \" povedal primátor.
Projektant stavby Jozef Kužna doplnil, že do úprav interiéru bude potrebné investovať okolo 3,16 milióna eur, 382. OOO eur si vyžiada oprava fasády a okrem toho je nutné opraviť aj nádvorie pred budovou PKO.
 

Vyberte región